03-11-05

SIMPLE MINDS_Handelsbeurs (Gent)_16/9/2005

Voor degenen die de voorbije dagen op een andere planeet zaten: SIMPLE MINDS hebben een nieuw album uit (Black & White 05-05-05) en zijn terug van nooit weggeweest. En voor alle anderen die op diezelfde planeet zaten: Q-Music heeft hierover een media-offensief opgezet dat uitmondde in een showcase. The secret place to be was deze keer de Gentse Handelsbeurs, een leuke zaal met een historisch tintje. Dit tintje kon men ook terugvinden in het Schotse collectief onder leiding van frontman Jim Kerr (laat die r maar rollen…). Sinds hun eerste album in 1979, hebben deze Glaswegians alle muzikale stormen overleefd met de nodige ups & downs.

Het concert begon met een pompende Home, de beste single die de heren hebben uitgebracht sinds jaren. Handen, digitale fototoestellen en GSM’s gingen in de lucht en het feestje kon beginnen. Als een volleerd volksmenner bespeelde Jim Kerr het publiek en als een geboren entertainer gebruikte hij elke vierkante meter van het podium. De 40-jarige fans lustten hier wel pap van. Hoewel publiekslievelingen, of moet ik zeggen ‘live-lingen’, zoals Don’t You (met een hoog lalalala-gehalte), een snedige Love Song, Waterfront (die baslijn!), Alive & Kicking en beatvolle New Gold Dream vrolijk werden meegebruld, zijn het vooral de pareltjes van albumtracks zoals Book of Brilliant Things of het epische Big Sleep, die de meeste indruk maakten. Je merkte dat de groep scherp stond en met plezier speelde. Bovendien was zanger Kerr goed ter stem. Na een uur was het sprookje uit maar niet voor lang. De instrumentale cultklassieker Theme for Great Cities leidde de bisronde in, waarin de groep ook de die-hard fans niet vergat door Factory te brengen, een nummer dat al 26 (!) jaar oud is.

Dat ze ooit terug zo groot zullen worden als hun Ierse tijdsgenoten van U2, dat betwijfel ik ten zeerste. Maar dat ze groots zijn, dat is onbetwistbaar.

 

****

 

SETLIST

Home

Stay Visible

The Jeweller Part 2

Love Song

Book of Brilliant Things

Mandela Day

Waterfront

Don't You (Forget About Me)

Big Sleep

Alive and Kicking

New Gold Dream

 

Theme For Great Cities

Stranger

Factory

Sanctify Yourself

23:20 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2005, 4stars |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.