04-11-05

COLDPLAY_Sportpaleis (A'pen)_26/10/2005

Een uur klikken met de pc-muis. Frustratie, zere ogen, een pijnlijke vinger. En dan…en dan…het verlossende antwoord: de tickets zijn geboekt! Gejuich en ongeloof alom. COLDPLAY here I come!

Ooit begonnen in een uitverkochte AB, dan geëvolueerd naar een uitverkocht Vorst Nationaal om nu op de planken te staan van een uitverkocht Sportpaleis: COLDPLAY is megagroep geworden. Hierna rest alleen nog maar oversizede voetbalstadions en platgetrapte grasweides.

Opwarmer GOLDFRAPP had het niet gemakkelijk. Enerzijds omdat hun mengeling van zweverige songs en zware beats zich echt niet leende voor de reusachtige schoendoos met hoedje aka Sportpaleis, anderzijds omdat de meerderheid van de aanwezigen gewoon niet aan het luisteren was.

Dit laatste kon niet gezegd worden bij COLDPLAY. Vanaf de eerste noot stond het publiek gebiologeerd te kijken naar de Chris Martin & Co. Want geef eerlijk toe: wie kent nu de drummer, de gitarist en de bassist van de groep bij naam?

Staand en gezeten voor een reusachtige video-wall, kreeg het volk al heel vroeg Yellow over zich heen. Dit mocht men ook letterlijk nemen wanneer tientallen gele ballonnen gevuld met confetti neer dwarrelden.

Met het nodige handgeklap begon God Put a Smile upon your Face. Chris Martin zag dat het goed was en paste de song aan met de zin ‘God made Belgians a sexy Race’. Met The Scientist brak –op vraag van Martin (alsof dit nog nodig was)- een sing-a-long-moment aan. Op het einde van de song nam de groep zelfs foto’s van het publiek.

Dan was het tijd voor het kampvuurmoment van de avond. De groep troepte samen op het voorpodium en Martin stak ‘the most boring speech ever’ af: hij dankte Antwerpen om gastheer te zijn voor hun eerste (en over een maand, hun laatste) concert van de Europese tournee, hij vroeg aan de verste plaatsen of ze zich nog betrokken voelden bij het optreden en kondigde een tribute-to-Johnny Cash-moment aan. Dit begon met Til Kingdom come, waarbij Martin de drummer Will Champion uitnodigde om mee te zingen. Ook de cover Ring of Fire werd zeer gesmaakt uitgevoerd.

De intro van Clocks bracht iedereen in hogere sferen en de fans brulden zich schor voor een bis…en kregen wat ze vroegen. Tijdens In My Place rende Martin door de zaal om ergens achteraan op een afsluiting de laatste noten te zingen. Fix You kreeg een valse start mee maar gaf het optreden een magistraal einde.

COLDPLAY leverde hier weer het bewijs dat ze groot en groots zijn. De setlist was goed uitgebalanceerd, de songs werden met de nodige interactie gebracht en Chris Martin is de nieuwe RockMessias. Kortom, het ‘het concert van het jaar’ voor velen…maar een concert is meer dan horen en zien. Een concert moet men beleven. Deze belevingswaarde is ver te zoeken op bepaalde locaties in het Sportpaleis. Jammer genoeg stond ik op één van deze locaties. Ik kreeg zodoende geen natte broek, geraakte niet in extase en vond de weg niet naar het nirwana, zoals vele anderen. Hun optreden was ‘gewoon goed’.

 

***

 

SETLIST

Square One

Politik

Yellow

Speed of Sound

X&Y

God put a Smile upon your Face

How you see the World

White Shadows

The scientist

Til Kingdom come (acoustic)

Ring of fire (acoustic_Johnny Cash-cover)

Don't Panic (acoustic)

Clocks

Talk

 

Swallowed in the Sea

In my place

Fix you

02:07 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2005, 3stars |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.