04-11-05

MADNESS_Koninklijk Circus (Bxl)_16/10/2005

De ska-iconen van MADNESS zijn nog still alive na meer dan 25 jaren on the road en met de nodige splits en reünies. Reden van het heugelijke bezoek aan ons Belgenlandje vormde hun nieuwe album The Dangermen Sessions, Volume 1, waarin ze oude ska-songs eervol proberen te herwerken maar zich tevens ook jammerlijk vergrijpen aan nummers zoals Lola en You keep me hanging on.

Ze moesten de programmator van dienst een Italian necktie geven vanwege de gekozen zaallocatie (ska in het Koninklijk Circus, jongens toch...) maar het was wel een tijdje geleden dat muziekfans nog zo vriendelijk in gebroken Nederlands werden verwelkomd aan de ingang en aan de toiletten.  De eind dertigers/begin veertigers wisten niet wat hen overkwam.

Het voorprogramma werd verzorgd door de BEATBUSTERS, een Nederlands collectief die wat fusion in hun ska-sound probeerde te brengen. Een onverdienstelijke poging weliswaar want het geheel klonk rommelig en weinig boeiend.

De hoofdschotel zette dan de feestavond in met de onsterfelijke woorden: ‘Don’t watch that, watch this! This is the heavy-heavy mastersound!...One step Beyond!  Inderdaad, de maatpakken waren vers gestoomd, de zonnebrillen blonken in de spots en frontman Suggs had nog steeds zijn karakteristieke Robocop-zenuwtrekken.

De setlist bestond bijna afwisselend uit een song van het nieuwe album en een tijdloze klassieker. En hoewel hun uitvoeringen van Girl why don’t you, Shame and Scandal en Taller than You are niet dezelfde uitstraling hadden als hun oude songs, gaf de combinatie tussen beiden de nodige ambiancevonken.

Suggs had na elk nummer een bindtekst klaar dat weliswaar het tempo brak maar meestal wel gevat was. Zo dacht hij dat hun laatste optreden in België dateerde van ‘1746, the era of Mozart’. Toen hij op een bepaald moment laconiek ‘And now it’s Time for Dessert’ zei, werd de zaal te klein voor een flink meegebrulde Baggy Trousers.

Het bisgedeelte werd ingezet met Madness, waarop dolgedraaide securityleden even dolgedraaide fans hardhandig aanpakten. Helemaal uit de bol ging de massa wanneer Night Boat to Cairo als afsluiter werd afgevuurd. Vox populi eiste meer wat bij Suggs een ‘Are you still here yet? ontlokte. Op de tonen van het instrumentale Papa's Got A Brand New Pigbag, werden groepsleden één voor één voorgesteld.

Na bijna 2 uren moonstompen zat het erop. Lekkend van het zweet werd de terugtocht naar het thuisfront ingezet. Complete Madness indeed…

 

****

 

SETLIST

One Step beyond

It-Mek

Girl why don’t you

My Girl

Shame and Scandal

You keep me hanging on

Embarrassment

Taller than You are

You’ll lose a good Thing

The Prince

John Jones

Shut up

So much Trouble in the World

House of Fun

Grey Day

Israelites

Wings of a Dove

I chase the Devil

Baggy Trousers

Our House

It must be Love

 

Madness

Night Boat to Caïro

 

Papa's Got A Brand New Pigbag

01:13 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2005, 4stars |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.