01-11-06

RICHARD ASHCROFT_Hallen van Schaarbeek_31/10/2006

In een leuke locatie als setting werd het voorprogramma verzorgd door Chris Stills. Voor de sixties-fans, zoon van Stephen Stills. Misschien daarom was de invloed van Neil Young niet ver te zoeken. Wanneer deze half-Amerikaan, half-Fransman zijn ding had gedaan, betrad na 45 min. vingerdraaien Richard Ashcroft het podium.

 

De voormalige frontman van The Verve opende, in zijn typisch sjamaanse stijl, de setlist met Keys to the World, afkomstig van zijn laatste gelijknamige CD. Met Sonnet greep hij echter direct terug naar zijn muzikale verleden en het publiek beleefde een eerste aha erlenbnis. Net op het moment dat er een concert in de maak was met alleen perfecte songs, zakte het kaartenhuisje wat ineen met een inspiratieloze Sweet Brother Malcolm en een psychedelisch, chaotisch eindigende New York. De kwaliteitsveer was even gebroken, ondanks een intieme Words just get in the Way. De verplicht afgehaspelde Bitter Sweet Symphony, normaal de allerlaatste song uit zijn klassieke setlist, kon hier niets aan veranderen. Het makke publiek, voornamelijk bestaande uit 30- en 40-ers die blijkbaar juist een lounge-restaurant hadden bezocht, probeerde schoorvoetend een bis uit de branding te slepen.

 

Na lang wachten, kwam Ashcroft alleen op het podium gewandeld, omzoomde een akoestische gitaar en blaasde alle potentiële kritiek weg. Met zijn krachtige, halfrauwe stem en pure, eenvoudige begeleiding kreeg The Drugs don’t work meteen het status als all time favourite 'tegelwieger'. Na een overbodige vocals & beatboxversie van Lonely Soul herpakte onze Richard zich direct met de uitsmijters Lucky Man en Break the Night with Colour: het publiek begon eindelijk, maar veel te laat, wat te leven.

 

De set, die voornamelijk was opgebouwd rond zijn derde solo-CD, duurde (zonder pauzes) liefst 105 min! En dan wetende dat hij enkele pareltjes, zoals Buy it in Bottles of Space & Time (dat hij wel had gespeeld in Duitsland), nog achter de hand heeft gehouden. Deze Mancunian heeft met dit concert duidelijk bewezen dat hij zowel een uitstekende singer-songwriter als preformer is.

 

*** slide11

SETLIST

Keys to the World
Sonnet
Music is Power

Cry til the Morning
Why not nothing?

Science of Silence

Sweet Brother Malcolm

New York

She's so hot

Words just get in the Way

Bitter sweet Symphony

 

A Song for the Lovers (akoestisch)

The Drugs don’t work (akoestisch)

Check the Meaning (akoestisch)

Lonely soul (beatbox)

Lucky Man
Break the Night with Colour

15:47 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2006, 3stars |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.