22-12-06

THE HUMAN LEAGUE_AB (Bxl)_21/12/2006

Retro. Het kan. Het mag. (Tiens, had ik dit al eens eerder niet geschreven?). Maar wanneer jezelf het retro-onderwerp bent, dan liggen de verwachtingen anders. The Human League had dit goed begrepen: speel gewoon quasi alles wat op de CD ‘The Very Best of The Human League’ staat en het publiek vind dit goed. En toch, en toch. Frontman/zanger Phil Oakey mag weliswaar geen lange haarbles meer hebben (laat staan haar), zijn stem staat als een paal boven water. Jammer genoeg is hij ook een paal, meer bepaald een Houten Klaas die zijn wandelgang heeft geleerd van één of andere robot. Side-kicks annex would-be zangeressen  Susanne Sulley en Joanne Catherall doen nog altijd hun weinigzeggende dingen. Catherall moet echt eens de knoop doorhakken om zich niet meer in die glitterende smalle cocktailjurken te hijsen.

 

Geflankeerd door 2 syntpodiums, een synthdrum en 2 Apple-laptops vuurden zijn de ene na de andere hit af. Het zwaartepunt van het concert lag op hun succes-CD Dare uit 1981 waaruit liefst 6 nummers kwamen en dat werd ingezet met de lange intro van Love Action als opener. Empire State Human kwam dan weer uit hun debuutCD Reproduction (1979) en toonde een ander gezicht en geluid van de groep. Handen van het publiek gingen de hoogte in bij The Lebanon, hun Killing Joke-achtige rockhit. De dames hadden hun verkleedpartijen, Oakey ook: hun modieuze kenmerk hadden ze nog steeds niet verloren.

 

Hun mega-hit Don’t You want me (‘I was workin’ as a cocktail in a waitressbar’…euh omgekeerd) werd als laatste song routineus afgehaspeld. Dit kon niet gezegd worden van hun eerste bis, tevens hun ‘first song ever written’: Being Boiled. Krachtige synthpop op haar best. Na een 75min nostalgie was het voorbij. Leuk concert maar soms dacht ik dat ik in ‘the great rock ‘n’ roll swindle’ zat.

 

***

 

SETLIST

Love Action (I Believe in)

Open your Heart

Mirror Man

Louise

Things that Dreams are made of

Heart like a Wheel

Empire State Human

Seconds

The Lebanon

One Man in my Heart

Human

All I ever wanted

Sound of the Crowd

(Keep feelin’) Fascination

Tell Me when

Don’t You want me

 

Being Boiled

Together in electric Dreams

08:52 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2006, 3stars |  Facebook |

20-12-06

THE ANSWER_Lintfabriek (Kontich)_15/12/2006

Retro. Het kan. Het mag. Maar alleen als je dat extraatje erbij kan leveren. Laat nu dat nu net zijn wat The Answer wel heeft. Jonge snaken uit Ierland die de mosterd halen bij Led Zeppelin, Thin Lizzy, Free, etc. Samen met Wolfmother grijpen schaamteloos zij terug naar de rockende jaren ’70.

Hun debuutalbum Rise is een paar maanden oud maar in tegenstelling tot hun Australische muziekgenoten, hebben zij nog niet kunnen genieten van voldoende airplay op onze Bekende Altenatieve Radiozender. Niettegenstaande dat de Britse Pers (die weer!) het album had uit geroepen tot 'The Best British Rock Debut of the Decade' (…maar dat doen ze om de maand).

Geen optreden in de Vooruit dus, maar in het Lintfabriek, een jeugdhuis in Kontich. Het volk bestond uit enerzijds mensen die de rockende jaren ’70 hadden meegemaakt, anderzijds muziekliefhebbers die tijdens zo’n headbangsessie waren verwekt. Het voorprogramma Giants of Air had forfait gegeven: het werd dus tijd voor zanger Cormac Neeson, gitarist Paul Mahon & Co om het kleine podium te betreden.

Als een vleesgeworden Robert Plant wentelt en schreeuwt Neeson zich doorheen de playlist van hun enige CD: Under the Sky, No Questions Asked, Never Too Late, Come Follow Me, etc. Bijna alles passeerde de revue. Zijn uiterlijk, stemtimbre en bewegingen ontlokte bij een collega-kijker dat hij, Mercedes Benz nog aan toe, eigenlijk meer op Janis Joplin leek.

Met Doctor, afkomstig van een BBC-sessie, duiken ze de Blues-scène in. Dit krijgt zijn verlengstuk met Preachin’, wanneer ze hulde brengen aan de Mississipi-blues-musici. Mahon is een begenadigd gitarist die elke snaar tot het uiterste bespeeld en hoofden laat bewegen. Een dik uur en een bis later was het voorbij. Potdoof maar voldaan keerden de toeschouwers naar huis.

 

***

 

Beluister ‘Rise’ hier:

 

Under The Sky
Never Too Late
Come Follow Me
Be What You Want
Memphis Water
No Questions Asked
Into The Gutter
Sometimes Your Love
Leavin' Today
Preachin'
Always 
 

23:31 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 3stars, 2006 |  Facebook |