02-07-07

PEARL JAM_Festivalweide (Werchter)_29/6/2007

dyn007_original_266_369_pjpeg_2515403_9c8e30dc7536c90e6dc5de8610f42a45Soms vraagt een mens zich af waarom men een bepaald concert absoluut wil zien. In het geval van Pearl Jam was dit –voor mij- duidelijk: een rockicoon uit de nineties, een stevig debuutalbum en een trits goede singles. Al de rest van hun albums, hun optredens en en hun maatschappijkritische en/of autobiografische teksten was mij door de jaren compleet ontgaan. Na twee afgelaste festivalpogingen was het vorig jaar toch prijs: Pearl Jam live in België! Jammer genoeg viel ik, zoals steeds, uit de ticketboot. Wat het bijwonen van het huidige concert des te spannender maakte.

Toen frontman Eddie Vedder op het podium kwam met een fles rode wijn, vertrouwde een nabij staande fan me toe dat hij dit al jaren doet. Soms 2 exemplaren per concert.*slik*. Terwijl ik Mister Vedder de longen uit zijn lijf hoorde zingen, kon ik niets anders denken dat ik naar een alcoholist aan het kijken was. Misschien daarom zit zijn stem zit vol passie, frustratie en energie en vormt dit de basis van het succes van de groep? Al vroeg in de set werd er gegrabbeld uit hun tweede album Vs.: Go en Animal brachten al direct een aha-erlebnis teweeg bij ondergetekende. Daarna kabbelde de set wat voort in mijn hersencellen. Ik liet een trits songs onbewogen over mij heen gaan maar merkte op dat ik de enige was met dit gevoel. Mijn onmiddellijke omgeving stond namelijk luidkeels elk woord van elke song te scanderen. Mijn comateuze toestand werd alleen opgeheven wanneer ik een single hoorde.

Lag hun succes toevallig aan het technisch goed uitgebalanceerde samenspel van gitaar, bas en drums? Het kan, zeker wanneer je dit hoort spelen door een bende kortgewiekte 40-ers. Dit laatste was voor mij ook een kleine shock, denkende aan de langharige grungers van ooit. Hoe langer het concert duurde, hoe meer ik mij vragen begon te stellen over mijn jarenlange nieuwsgierigheid voor deze groep. Al dat getob liet ik wel even achterwege wanneer ik tijdens de eerste bisronde zelf begon mee te brullen met Alive. Toen de laatste noot wegebde, was het voor mij duidelijk: 'nostalgie' staat niet altijd garant voor 'uitstekend'.

***

SETLIST

Go
Animal
Brain Of J.
World Wide Suicide
Once
Dissident
Do The Evolution
Gods' Dice
Corduroy
Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town
Why Go
Given To Fly
Even FlowLife Wasted
Porch

No More
Smile
Better Man/Save it for Later
Alive

Baba O'Riley

16:53 Gepost door Fuzztone in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2007, 3stars, festival |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.